Vi smager ingefærøl: Vinderne er stærke og taberne søde – POLITIKEN

På testens førsteplads lander en økologisk ingefærøl med skarp syre og svag sødme, mens andre dumper, fordi de er for søde.

GINGER. Den minder mere om en øl – og den opfører sig, som om der er alkohol i. Den får point for at skille sig ud, lyder en smagsdommers bud på Crabbies Ginger Beer, der er en af de tre ingefærøl, der får fire tjektegn.

Den blev opfundet i kolonitidens England og har været brygget siden 1800-tallet, men i løbet af det seneste årti har den oplevet en stigende popularitet som moderigtig drik i vestlige storbyer:

Ginger beer – eller ingefærøl – har fået et internationalt comeback, og nu har den gamle, krydrede drik også fundet vej til Danmark:

»Ginger beer har været moderne i udlandet i mange år, men er først nu kommet til Danmark. Det er en helt ny trend herhjemme og noget, der for alvor rykker denne sommer«, siger trendforsker Louise Byg Kongsholm, direktør i Pej Gruppen, som rådgiver producenter og detailhandel om tidens tendenser.

Den sodavandslignende drik med den karakteristiske smag af ingefær kan nydes rent, men den er også hovedingrediensen i en række af tidens mest populære cocktails som moscow mule og dark ’n’ stormy:

»Drinks fylder rigtig meget lige nu og kommer også til at fylde meget de næste år. Nu har vi drukket øl fra mikrobryggerier i seks år, og der er opstået et behov for, at der skal ske noget nyt – og den nye bølge er drinks«, forklarer Louise Byg Kongsholm:

»Ginger beer er kommet ind den vej, og så er det en øl, som alle kan lide, og som kvinder gerne vil drikke, fordi den har en sødere og rundere smag«.

Søde tabere

Alligevel er der for meget sodavand over tre af varianterne i Lørdagslivs test af ginger beer, mener dommerduoen, der består af Michael René, fødevareingeniør og lektor på Professionshøjskolen Metropol i København, og Hardeep Singh Rehal, bartender og tredobbelt danmarksmester i cocktails.

Sådan gjorde vi

Politiken anskaffede 7 varianter af ginger beer og bad to erfarne smagsdommere om at blindsmage:
Michael René, fødevareingeniør og kandidat i fødevarevidenskab og teknologi, lektor på Professionshøjskolen Metropol i København.

Hardeep Singh Rehal, bartender og indehaver af baren Blume i København samt tredobbelt vinder af DM i cocktails.
Dommerne blev bedt om at vurdere varianterne af ginger beer på
smag og eventuel bismag, eventuel duft/lugt, mundfornemmelse, samt hvad øllen egner sig til.

Dommerne blev også bedt om at give en samlet bedømmelse mellem 1 og 6, hvor 6 er bedst.

Det er også de tre, der ender med at indtage bundplaceringerne, og helt skidt går det for bryggeriet Harboes bud på en ginger beer, som kun får et enkelt tjekpoint,, som »den mest syntetiske af dem alle sammen«:

»Hvis der ikke stod, at det var en ginger beer, kunne man godt komme i tvivl om, hvad det var. Den er nærmest som en ekstremt sød sportsvand og er helt klart til dem, der godt kan lide sukker«, siger Michael René om testens billigste variant.

I den modsatte ende af smagsskalaen ligger en ginger beer fra mærket Fever Tree, der ifølge dommerne har den mest intense smag af ingefær. Lidt for intens, mener Hardeep Singh Rehal, der derfor kun vil anbefale den til de mest garvede ginger beer-drikkere:

»Her er der væsentligt mere spark på ingefæren, og carboneringen (brus, red.) er aggressiv, hvilket får den til at føles endnu stærkere«, siger han.

Men det er faktisk ikke en dårlig ting, forklarer han:

»Når der er pumpet godt op for ingefær og carboneringen, vil den være god i en cocktail, fordi den her ikke vil blive maskeret. Hvis man kommer en stærk spiritus og en stærk syre i, vil den stadig have ingefærsmagen«, siger Hardeep Singh Rehal om Fever Trees ginger beer.

Grumset vinder

Den bedste ginger beer er dommerne enige om: Naturfrisks økologiske bud på en ingefærøl får toppoint. Den er ifølge dommerne også en ginger beer, som de fleste vil kunne lide:

»Balancen mellem en skarp syre, en svag sødme og moderat ingefær er god. Og så er det et plus, at der er grumset bundfald af ingefær – det gør den autentisk at se på«, siger Michael René om testvinderen.

Følg med Fentimans

Forsyn os med dine detaljer & vi vil forsyne dig med oplysninger

Botanically Brewed Beverages
Ligesom de fleste websteder, bruger denne side cookies: Ved at fortsætte med at bruge vores hjemmeside accepterer du vores Cookie politik.Luk & accepter