Den ultimative tonic til gin – SØREN FRANK / BERLINGSKE MEDIA

Her er den bedste – og den værste – tonic til gin 

Det er blevet en videnskab at mixe en gin og tonic. Søren Frank har kigget på den vigtigste bestanddel i den legendariske longdrink, tonic.

Torsdag D. 6. JULI 2017 KL. 07:00

En gin og tonic er en drink, der stammer fra det britiskbesatte Indien, hvor soldaterne drak store mængder tonicvand, fordi toniccen indeholder stoffet kinin, som virker præventivt mod sygdommen malaria. Toniccen fik en bitter smag som følge af kininen, og for at gøre oplevelsen lettere, blandede de udstationerede soldater tonicvandet med gin, lime og is. Desværre indholder nutidig tonicvand ikke nok kinin, til at være virksom mod malaria.

Der var engang, for ganske få år siden, hvor det at blande en gin og tonic var et spørgsmål om at vælge hvilken gin, man skulle hælde i sin Schweppes tonic. Siden er ginscenen som bekendt gået amok – der afholdes nu ginfestivaler og laves mikrogin på stort set hvert et gadehjørne over hele Vesteuropa, og antallet af mærker er næsten ikke til at overskue.

Men nu er gin jo en spiritus, som meget sjældent drikkes neat – dvs. tør og ublandet – men indgår i cocktails og longdrinks – ikke mindst den klassiske gin og tonic.

Historien fortæller, at drinken blev opfundet i kolonitidens Indien, hvor de udstationerede engelske styrker indtog kinin imod malaria. Kinin, som udvindes af kinabark fra det sydamerikanske cinchona-træ, er ekstremt bitter – derfor opløste soldaterne kininen i sødet vand og tilsatte også gerne en sjat gin for at få det hele til at glide ned. Den første kommercielle tonicvand blev produceret i 1858.

Hvor der som sagt før var nærmest monopolagtige tilstande på tonic-markedet, har ginboomet fået udbuddet til at eksplodere. For en håndfuld år siden dukkede et par britiske tonics op på det danske marked og fortrængte Schweppes fra de tjekkede barer: Den elegante Fever Tree, som med sin underspillede stil stadig er en af mine favoritter, fordi den danner en tilpas velafbalanceret baggrunden for ginen, og den langt mere aromatiske Fentimans, som er krydret med udtræk af bl.a. kaffir limeblade er anderledes parfumeret. Fentimans er særdeles udtryksfuld, men kan i min mund blive for meget, f.eks. i selskab

 Det seneste år er en nærmest uoverskuelig mængde af forskellige tonics kommet til. Ikke bare nye producenter fra hele verden (i denne test bl.a. fra New Zealand og Chile), men også forskellige varianter. Således kan man i dag få tonic med klementin, lakrids, hyldeblomst, angostura, kanel og meget mere.

Her har vi dog valgt den klassiske tonic, som udover kinin typisk er krydret med citrus af en slags, oftest lime. Jeg har smagt på tonic-vandene både alene, med gin og som færdig longdrink med is og citronskive. Det giver dog næsten sig selv, at citronskiven nemt overdøver tonicen, og faktisk er den ikke nødvendig, hvis der er tale om en ordentlig tonic.

Mest signifikant for undertegnede, som ikke er den store fan af sødme, er det generelt høje sukkerindhold. Typisk 7-9 gram per deciliter, svarende til 7-9 procent eller ti gange så meget som i brut champagne.

Det er klart, at kininens bitterhed opvejer sødmen, men det er ikke til at komme udenom, at man får en del sukker indenbords, hvis man drikker igennem på G&T.

Jeg har testet med Gordon’s gin, fordi den kan fås overalt fra Netto til lokale kiosk, men jeg har også prøvet de fleste tonicvand efter med den mere eksklusive Jensen Bermondsey Dry gin, som både har mere alkohol og aroma. Jensen ginnen intensiverer således tonicens aromaer, får så at sige tonicen til at træde i karakter, så ginnen næsten kan blive for meget i selskab med de mest aromatiske tonics.

Samtlige tonics bortset fra Schweppes er fundet hos vildmedvin.dk

Schweppes Indian tonic
USA, ejet af Coca-Cola

★★★☆☆☆

8,9 gram sukker pr. 100 ml
25 cl. for 8 kr. hos nemlig.com

Mindre citrus, mindre bitterhed og kortere end f.eks. Fever Tree. Lidt sukret og limonadeagtig, men ikke uden bitterhed. Får Jensen Gin til at træde mindre i karakter.

Fever-Tree Premium Indian Tonic Water 
England

★★★★★☆

8 gram sukker pr. 100 ml
20 cl, 20 kr.

Navnet skyldes, at der er tilsat kinin fra acacia zanthophloeatræet også kaldet febertræet. Fever tree virker noget mindre sød i forhold til Schweppes grundet mere bitterhed og smag af kinin. Eftersmagen er domineret af lime, men generelt er der tale om en velafbalanceret klassisk tonic, som opfører sig pænt sammen med ginnen.  

Fever-Tree Naturally light Indian Tonic Water 
England

★★★★☆☆

20 cl, 20 kr.
2,9 gram sukker pr. 100 ml

Light tonic med mindre og færre kalorier. Virker en anelse kortere, lettere og mere tør i smagen end den almindelige Fever Tree og mere citruspræget næse og ikke helt så velafbalanceret.  

Erasmus Bond Classic Tonic Water 
Belgien

★★★☆☆☆

20 cl, 18 kr.
9 gram sukker pr. 100 ml

Ganske citruspræget belgisk tonic, med nogen sødme, men også pæn bitterhed. Tre en halv stjerne.  

Erasmus Bond Dry Tonic Water 
Belgien

★★★★☆☆

20 cl, 18 kr.
7 gram sukker pr. 100 ml

Meget limedomineret tonic, men syrlig tør finish. En halv stjerne bedre end Bond classic.  

East Imperial Burma Tonic Water 
New Zealand

★★★★☆☆

15 cl, 20 kr
8 gram sukker pr. 100 ml.

Angiveligt lavet på opskrift fra 1903 med det højest tilladte kininindhold på markedet. I hvert fald skiller Burma tonicen sig ud fra mængden med klar aroma: bark og lime og en anderledes frugtig profil – lidt hen ad saftevand.  

1724 Tonic Water 
Chile

★★★★☆☆

20 cl, 22,50 kr.

Sukkerindholdet er ikke oplyst på denne chilenske tonic, som angiveligt er krydret med kinin fra Peru. Meget citruspræget, især lime, med nogen bitterhed og en del sødme.

Doctor Polidori Dry Tonic Water 
Tyskland

★★★★★★

20 cl, 20,75 kr.
7,8 gram sukker pr. 100 ml

Denne tonic, som er lavet af folkene bag den tyske gin Ferdinands, stikker klart ud fra mængden. Duften er særdeles bitter med bark-aromaer og lidt mindre lime end normalt. Forekommer, tør og bitter i munden, hvor den hænger længe og mikser godt med både Gordons og Jensens gin.  

Fentimans Tonic Water
England

★★★★★☆

12,5 cl., 18 kr.
7,6 gram sukker pr. 100 ml

Særdeles aromatisk tonic krydret med kaffir lime blade, enebær, citrongræs. Især limebladende skinner igennem. Tør, bitter og lang i smagen.

Fentimans light Tonic Water 
England

★★★★★☆

12,5 cl., 18 kr.
5,3 gr. sukker pr. 100 ml

Lettere og mere tør end den almindelige Fentimans men ligeså citruspræget. Virker tyndere, men blander lige så godt med ginnen.   

San Pellegrino, Acqua Tonica 

Italien

★☆☆☆☆☆

33 cl, 12 kr.
9 gram sukker pr. 100 ml

Ret intetsigende sukkervand uden ret meget aroma. Man smager nærmest kun gin og sukker.

Ledger’s Tonic Water
Spanien

★★★★☆☆

20 cl, 20 kr.
5,5 gram sukker pr. 100 ml

Sødet med stevia og krydret med peruviansk kinin. Heftig duft af lime, smager trods lave sukkerindhold af mere end de fleste, masser af syre og bitterhed, men også en anelse kunstig smag.  

Gents Swiss Root Tonic Water 
Schweiz

★★★★☆☆

20 cl., 22 kr.
9 gram sukker pr. 100 ml

Krydret med alpeblomsten ensian, som giver en anderledes granagtig duft. Nogen bitterhed og en del sødme i munden.  

Double Dutch Indian Tonic Water 
England

★★★★☆☆

20 cl., 20 kr.
7,5 gram sukker pr. 100 ml

Smagt til med pink grape og enebær, hvilken giver en anderledes aromatisk profil, nærmest lidt sodavandsagtig. Spændende nok, men knap så klassisk.

Følg med Fentimans

Forsyn os med dine detaljer & vi vil forsyne dig med oplysninger

Botanically Brewed Beverages
Ligesom de fleste websteder, bruger denne side cookies: Ved at fortsætte med at bruge vores hjemmeside accepterer du vores Cookie politik.Luk & accepter